Estland

– Med digitale ID-er kan vi spare liv

TALLINN (Aftenposten): Estland har hatt kjempesuksess med digitalisering. President Kersti Kaljulaids mål er fri flyt av data over landegrensene i EU. Hun kommer til Aftenpostens teknologikonferanse i oktober.
Les mer om ID-er og Med.

Førerkortløs etter forbikjøring

En vogntogsjåfør fra Estland er fratatt førerkortet etter å ha kjørt forbi et norsk vogntog på riksveg 3 i Rendalen. En personbil som kom imot, måtte kjøre i grøfta for å unngå kollisjon. Til alt hell ble ingen personer skadd.
Les mer om Estland og Rendalen.
Hel-amerikanske semifinaler
For første gang siden 1981 er fire amerikanske kvinner klare for semifinale i US Open. Det er klart etter at Madison Keys slo Kaia Kanepi fra Estland i sin kvartfinale. I tillegg til Madison Keys er Venus Williams, Coco Vandeweghe og Sloane Stephens klare for semifinale.
– Danske Bank tillot milliardoverføringer fra Aserbajdsjan
Danmarks største bank, Danske Bank, tillot i flere år at regimet i Aserbajdsjan sendte milliarder av kroner via en avdeling i Estland, skriver Berlingske.

Femteplass for Killi

Freeski-kjører Johanne Killi fra Dombås endte på femteplass i sesongens første verdenscuprenn i slopestyle. Finalen ble kjørt i New Zealand natt til søndag norsk tid. Kelly Sildaru fra Estland vant rennet.
Les mer om Estland, Killi og New Zealand.
Til topps i Estland
Herman Dahl frå Kristiansand vann tredje etappe i sykkelrittet Baltic Chain Tour i Estland. Den 220 kilometer lange etappen gjekk mellom Tartu og Tallinn. Sørlendingen syklar dermed i gul leiartrøye på den siste etappen, som går i Finland søndag.
Estland vurderer en statlig kryptovaluta
Den foreslåtte valutaen skal hete estcoin hvor målet er å bygge et grenseløst digitalt land.
VM-lederen brøt Rally Tyskland
Thierry Neuville måtte lørdag morgen gi opp Rally Tyskland på grunn av mekaniske problemer. Etter elleve fartsprøver leder Ott Tänak fra Estland med 25,7 sekunder på Andreas Mikkelsen. Nordmannen var under seks sekunder bak teten fredag.
Pence langer ut mot «uforutsigbare Russland: - Ingen trussel er større
Visepresidenten holdt tale i Estland. I den hyllet han Nato, for så å advare mot russerne.
Les mer om Estland, Nato og Russland.
Trumps visepresident til baltiske presidenter: – Vi står ved deres side
USAs visepresident Mike Pence forsikrer Estland, Latvia og Litauen om at USA står bak sine forpliktelser i NATO.
Les mer om Estland, Latvia, Litauen, Mike Pence og USA.
Pence forsikret baltiske presidenter om USA-støtte til NATO
USAs visepresident Mike Pence forsikrer Estland, Latvia og Litauen om at USA står bak sine forpliktelser i NATO.
Les mer om Estland, Latvia, Litauen, Mike Pence og USA.
Eriksen og Østberg på 11. plass
Mads Østberg og debutant-kartleser Torstein Eriksen fra Steinberg endte på 11. plass under den første fartsprøven av Rally Finland. Først kom Ott Tänak fra Estland, 4,7 sekunder foran den norske duoen. VM-runden fortsetter med 12 nye fartsprøver fredag.
Magne Dæhli løp Norge inn til gull
Løten-gutten Magne Dæhli skuffet ingen under stafetten i Estland og løp Norge inn til VM-gull for andre året på rad, ifølge HA.
Les mer om Estland, Norge og VM-gull.
Magne Dæhli sikret VM-gull
Magne Dæhli fra Løten løp Norge inn til VM-gull i stafett i Estland i dag. Dermed kunne Dæhli og Norge juble for sitt andre strake VM-gull på stafett. Norge vant en herrestafett i VM for 12. gang. Les mer på orientering.no
Les mer om Dæhli, Estland, Løten, Norge og VM-gull.
Norge kopierte egen VM-bragd da de forsvarte stafettgullet
Norges orienteringsherrer avsluttet VM i Estland med et suverent stafettgull.
Les mer om Estland og VM-bragd.
Stafettgutta utklasset alle i O-VM
De norske orienteringsgutta forsvarte VM-tittelen og løp inn til gull i stafett i Estland. Norge knuste konkurrentene med over ett minutt.
Les mer om Estland og VM-tittelen.
Norsk stafettgull i VM i orientering
De norske orienteringsgutta forsvarte VM-tittelen og løp inn til gull i stafett i Estland.
Les mer om Estland og VM-tittelen.
Andersen slo til med VM-sølv
Marianne Andersen løp inn til sølvmedaljen på torsdagens mellomdistanse under orienterings-VM i Estland. Svenske Tove Alexandersson vant.
Les mer om Estland og VM-sølv.
Marianne Andersens tok VM-sølv etter blytunge år: – Helt fantastisk
Marianne Andersen (37) har hatt svært tøffe år etter å ha gått på en stjernesmell. Men under VM i Estland kom veteranen tilbake og vant et VM-sølv som vekker følelser.
Les mer om Estland og VM-sølv.
Lundanes skuffet på mellomdistansen
Det var tre nordmenn sto på startstreken på dagens mellomdistanse i VM i orientering i Estland. Av de norske ble Eskil Kinneberg nummer 8, Magne Dæhli 9 og Olav Lundanes 10. Franske Thierry Gueorgiou tok en suveren gullmedalje.
Olav Lundanes jakter tre VM-gull: - Det er mulig
Orienteringsløperen Olav Lundanes forsvarte VM-gullet på langdistanse tirsdag. Nå jakter 29-åringen på ytterligere to gull i Estland.
Les mer om Estland, VM-gull og VM-gullet.
Olav Lundanes forsvarte VM-gullet
I Estland.
Les mer om VM-gullet.
Klar for å forsvare VM-gullet
Olav Lundanes (29) skal i dag forsøke å forsvare VM-gullet på langdistanse i orienterings-VM i Estland. – Terrenget der er veldig annerledes. Det eneste man kan være sikker på, er at myrene er tunge og våte. Dermed bør man unngå dem, sier Lundanes til NTB.
Les mer om Estland, NTB og VM-gullet.
Estland til angrep på vesteuropeiske barrierer
EUs påtroppende formannskap mener vesteuropeisk arbeidslivspolitikk hører fortida til. Tøffere konkurranse kan tvinge seg fram.
Dømt for vold som endte i dødsfall
To litauiske menn er dømt til seks måneders fengsel etter et slagsmål som endte med at en mann fra Estland døde på det tidligere hotellet Hanskollen i Hurdal i november 2015. De to er dømt for å ha påført offeret grov kroppsskade, skriver Romerikes Blad.
Les mer om Estland, Hanskollen og Hurdal.