Estland

Vurderer innstramminger hos Mascot

Fredrikstad-bedriften Mascot vurderer å legge ned deler av produksjonen i Fredrikstad. Bedriften produserer elektroutstyr som batterier og ladere, og har 67 ansatte på Gressvik. I tillegg har bedriften fabrikker i Kina og Estland. Styreleder Per Anton Kleppa sier de skal bruke januar på å bestemme seg for hva som skal gjøres med Fredrikstad-anlegget, som har gått med underskudd de siste årene.

200 danske soldater utplasseres i Estland

En kontingent på 200 danske soldater drar denne uken til Estland for å inngå i Natos nærvær i Baltikum og Polen.
Les mer om Baltikum, Estland og Polen.
Smuglet dop for å betale gjeld
En 20 år gammel kvinne fra Estland er dømt til fengsel i ni måneder, etter at hun ble tatt med 1,7 kilo hasj ved Ørje i slutten av oktober. Hun tilstod smuglingen i Heggen og Frøland tingrett i forrige uke. Hun forklarte at hun sa ja til å frakte narkotikaen inn i Norge for å kunne betale ned gjeld.
Les mer om Estland, Frøland, Heggen, Norge og Ørje.
Estland ber om stans av tyske Fyrlykta-barn
I 17 år har Peer Salström-Leyhs fosterhjemstiftelser sendt tyske barnevernsbarn til Estland. Nå ber estiske myndigheter Tyskland om å gripe inn i en praksis de mener er på kant med estisk lov.

Hvor går kampen for menneskerettigheter videre?

USA, Storbritannia, Estland og Canada har innført Magnitskij-lover. Flere land følger etter. Det bør Norge også gjøre.
Estland
KOMMENTAR: Suksess med digitalisering handler om brukerorientering og tjenestedesign, men det handler like mye om teknisk og juridisk arv, samarbeidskultur og politikk. e-Norge ligger godt plassert i tetgruppa i digitaliseringskappløpet, men hva kan vi lære av e-Estland?
e-Estland vs. e-Norge – hva kan vi lære?
KOMMENTAR: Suksess med digitalisering handler om brukerorientering og tjenestedesign, men det handler like mye om teknisk og juridisk arv, samarbeidskultur og politikk. e-Norge ligger godt plassert i tetgruppa i digitaliseringskappløpet, men hva kan vi lære av e-Estland?
Tatt med 1,9 kilo hasj
En kvinne i 20-årene fra Estland ble tatt i tollen på Ørje med 1,9 kilo hasj i bilen natt til mandag. Narkotikaen var gjemt i seteryggene på bilen, men ble oppdaget av en narkotikahund. Kvinnen ble overlevert til politiet, ifølge Ørje tollkontor.
Les mer om Estland og Ørje.
Heldigitale Estland vil snu opp ned på Europa
Hvordan klarte den lille eks-sovjetrepublikken å bli et av verdens mest digitaliserte samfunn?
Les mer om Europa.
Danske Bank etterforskes av franske myndigheter for hvitvasking
Det skal dreie seg om hvitvasking i forbindelse med transaksjoner i Estland, skiver banken i en børsmelding.
Les mer om Estland.
Endte sist i finalen i ro-VM
Norges dobbeltfirer med Nils Jakob Hoff på laget ble nummer seks i finalen under ro-VM i Florida lørdag. Litauen, Storbritannia og Estland tok medaljene.
Les mer om Estland, Florida og Storbritannia.
Ingen ny VM-medalje til roerne
Den norske dobbeltfireren med Martin Helseth, Erik Solbakken, Jan Helvig og Nils Jakob Hoff var sjanseløs på en medalje i VM-finalen i roing i Florida lørdag. Litauen sikret gullet foran Storbritannia og Estland. Norges båt endte på sjette- og sisteplass.
Profilerte bettingfolk forlater Malta – hentet til spillselskap i Estland
Kim Rud Petersen (45) og Mikael Mellqvist (40) har vært Betssons norske superduo i en årrekke. Nå skifter de arbeidsgiver og hovedkontor – fra Malta til Estland.
– Med digitale ID-er kan vi spare liv
TALLINN (Aftenposten): Estland har hatt kjempesuksess med digitalisering. President Kersti Kaljulaids mål er fri flyt av data over landegrensene i EU. Hun kommer til Aftenpostens teknologikonferanse i oktober.
Les mer om ID-er og Med.
Førerkortløs etter forbikjøring
En vogntogsjåfør fra Estland er fratatt førerkortet etter å ha kjørt forbi et norsk vogntog på riksveg 3 i Rendalen. En personbil som kom imot, måtte kjøre i grøfta for å unngå kollisjon. Til alt hell ble ingen personer skadd.
Les mer om Estland og Rendalen.
Hel-amerikanske semifinaler
For første gang siden 1981 er fire amerikanske kvinner klare for semifinale i US Open. Det er klart etter at Madison Keys slo Kaia Kanepi fra Estland i sin kvartfinale. I tillegg til Madison Keys er Venus Williams, Coco Vandeweghe og Sloane Stephens klare for semifinale.
– Danske Bank tillot milliardoverføringer fra Aserbajdsjan
Danmarks største bank, Danske Bank, tillot i flere år at regimet i Aserbajdsjan sendte milliarder av kroner via en avdeling i Estland, skriver Berlingske.
Femteplass for Killi
Freeski-kjører Johanne Killi fra Dombås endte på femteplass i sesongens første verdenscuprenn i slopestyle. Finalen ble kjørt i New Zealand natt til søndag norsk tid. Kelly Sildaru fra Estland vant rennet.
Les mer om Estland, Killi og New Zealand.
Til topps i Estland
Herman Dahl frå Kristiansand vann tredje etappe i sykkelrittet Baltic Chain Tour i Estland. Den 220 kilometer lange etappen gjekk mellom Tartu og Tallinn. Sørlendingen syklar dermed i gul leiartrøye på den siste etappen, som går i Finland søndag.
Estland vurderer en statlig kryptovaluta
Den foreslåtte valutaen skal hete estcoin hvor målet er å bygge et grenseløst digitalt land.
VM-lederen brøt Rally Tyskland
Thierry Neuville måtte lørdag morgen gi opp Rally Tyskland på grunn av mekaniske problemer. Etter elleve fartsprøver leder Ott Tänak fra Estland med 25,7 sekunder på Andreas Mikkelsen. Nordmannen var under seks sekunder bak teten fredag.
Pence langer ut mot «uforutsigbare Russland: - Ingen trussel er større
Visepresidenten holdt tale i Estland. I den hyllet han Nato, for så å advare mot russerne.
Les mer om Estland, Nato og Russland.
Trumps visepresident til baltiske presidenter: – Vi står ved deres side
USAs visepresident Mike Pence forsikrer Estland, Latvia og Litauen om at USA står bak sine forpliktelser i NATO.
Les mer om Estland, Latvia, Litauen, Mike Pence og USA.
Pence forsikret baltiske presidenter om USA-støtte til NATO
USAs visepresident Mike Pence forsikrer Estland, Latvia og Litauen om at USA står bak sine forpliktelser i NATO.
Les mer om Estland, Latvia, Litauen, Mike Pence og USA.
Eriksen og Østberg på 11. plass
Mads Østberg og debutant-kartleser Torstein Eriksen fra Steinberg endte på 11. plass under den første fartsprøven av Rally Finland. Først kom Ott Tänak fra Estland, 4,7 sekunder foran den norske duoen. VM-runden fortsetter med 12 nye fartsprøver fredag.