Jan tallaksen

– Drapshandlingene kvalifiserer til forvaring

Aktor Jan Tallaksen mener dobbeltdrapene bør medføre forvaringsdom for den tiltalte 16-åringen, selv om de sakkyndige mener det ikke er gjentakelsesfare.
Les mer om Drapshandlingene.

Ber om at anken forkastes

Som varslet ba aktor Jan Tallaksen om at den drapstiltalte 16-åringens anke forkastes i dobbeltdrapssaken i Kristiansand. 16-åringen ble i tingretten dømt til 11 års forvaring. Aktor beskrev drapene som brutale og følelseskalde.
Ber om forvaring for 16-åring
Statsadvokat Jan Tallaksen sa i Agder lagmannsrett tirsdag at han vil be om forvaring for 16-åringen som er tiltalt for dobbeltdrapet i Kristiansand i 5. desember i fjor.
Les mer om Agder og Kristiansand.
Aktor vil forkaste anken
Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om at anken forkastes, sier aktor Jan Tallaksen. Dermed vil han opprettholde dommen om elleve års forvaring for den 16 år gamle gutten. I tingretten la aktor ned påstand om ubetinget fengsel.
Les mer om Jan Tallaksen.

Tar dommen til etterretning

Aktor Jan Tallaksen, som la ned påstand om 10 års fengsel for 16-åringen som er funnet skyldig i dobbeltdrap i Kristiansand, tar dommen til etterretning. 16-åringen ble dømt til 11 års forvaring. (NTB)
Les mer om Kristiansand.
Aktor: – Kaldblodig, rått og følelsesløst
Aktor Jan Tallaksen kaller dobbeltdrapet i Kristiansand kaldblodig og rått og ber om ti års fengsel. Ofrenes familier forlot rettssalen etter aktors påstand.
Les mer om Kristiansand.
Aktor ber om 10 års fengsel for dobbeltdrapstiltalt 16-åring
KRISTIANSAND (VG) – Rått, brutalt og følelsesløst. Slik beskriver aktor Jan Tallaksen drapene på 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan og 48 år gamle Tone Ilebekk.
– Bør dømmes til 10 års fengsel
Aktor Jan Tallaksen legger ned påstand om 10 års fengsel for 16-åringen som er tiltalt for dobbeltdrapet i Kristiansand i desember. Aktor sier 16-åringen får strafferabatt fordi han har tilstått. – Det kan vekke reaksjoner, innrømmer aktor.
Les mer om Bør og Kristiansand.
Pårørende forlot salen da aktor ba om 10 års fengsel
KRISTIANSAND TINGRETT (TV 2): Aktor Jan Tallaksen beskriver drapene på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) som brutale, kaldblodige og feige, men mener forvaring ikke kan benyttes som straff.
Les mer om Jakob Hassan og Tone Ilebekk.
– Grufullt
Aktor Jan Tallaksen bruker ordet «grufullt om dobbeltdrapet i Kristiansand i desember. – Det er ingen sunne, normale gutter som gjør det tiltalte har gjort, sier han. – Han sier han angrer, men viser det ikke, sier Tallaksen.
Dømmes ikke til forvaring
– Følelsene mine tilsier at tiltalte bør få forvaring slik at han holdes unna samfunnet lenge, sier aktor Jan Tallaksen om den drapstiltalte 16-åringen. Men det er strenge krav til forvaring, og de kravene er ikke tilstede, sier aktor.
Les mer om Jan Tallaksen.
– Ville fått 21 år
Aktor Jan Tallaksen sier at den tiltalte 16-åringen i dobbeldrapssaken ville fått 21 års fengsel, hvis han hadde vært over 18 år. Han understreker at det er begrenset med rettserfaring med så unge drapsmenn, når 16-åringens straff skal fastsettes.
Les mer om Ville.
– Skjerpende omstendigheter
– Drapet på 14-åringen hadde elementer av planlegging, der tiltalte hadde med seg et dødelig våpen, sier aktor Jan Tallaksen når han peker på skjerpende omstendigheter. Han viser til at tiltalte stakk ofrene med stor kraft, og forlot dem uten å hjelpe.
Les mer om Jan Tallaksen og Skjerpende.
– Feigt
Aktor Jan Tallaksen bruker ordet feigt om at den drapstiltalte 16-åringen knivstakk den 48-åringen da hun bøyde seg for å hjelpe 14-åringen som allerede var knivstukket. Han sier det likevel er formildende at tiltalte tilstod raskt.
Les mer om Feigt.
– Ikke overlagt drap
– Tiltalte uttalte i første avhør at han hadde en plan om å drepe 14-åringen, sier aktor Jan Tallaksen. – Det foreligger elementer av planlegging av drap, men vi snakker ikke om overlagt drap, sier aktor.
Les mer om Ikke og Jan Tallaksen.
Peker på tilståelsen til tiltalte
– Retten kan legge tiltaltes tilståelse til grunn, sier aktor Jan Tallaksen i sin prosedyre i dobbeltdrapssaken i Kristiansand. Han peker også på tekniske bevis, som DNA-funn fra ofrene på tiltaltes klær, samt overvåkingsbilder og telefonutskrifter.
Drepte for å skjule en forbrytelse
Aktor Jan Tallaksen mener den 16 år gamle drapstiltalte guttens motiv for å drepe den 48 år gamle kvinnen var for å skjule knivstikkingen av 14-åringen. Hun passerte tilfeldig forbi. Aktor mener hat var motivet for å drepe 14-åringen.
– Hadde til hensikt å drepe
– Selv om tiltalte er et barn, må det få alvorlige konsekvenser, sier aktor Jan Tallaksen i starten av sin prosedyre. Han mener tiltalte i dobbeltdrapssaken i Kristiansand hadde til hensikt å drepe.
30 knivstikk
Nå er det blitt klart at begge ofrene, som ble drept på Lund i Kristiansand, ble stukket rundt 30 ganger hver med en såkalt «butterfly-kniv før de døde. – Ikke annet å si enn at dette er tragisk, sier statsadvokat Jan Tallaksen.
– Tiltalte forklarer seg greit
Statsadvokat Jan Tallaksen er aktor i rettssaken i forbindelse med dobbeltdrapet i Kristiansand. Halvveis ut i første dag av rettssaken, er aktors inntrykk at den tiltalte 16-åringen så langt har forklart seg greit.
Les mer om Kristiansand og Tiltalte.
– Du dreper ham fordi han er teit?
– I øyeblikket tenkte jeg nok det, svarer 16-åringen på spørsmål fra aktor Jan Tallaksen på om drapet på 14-åringen var eneste mulighet. – Du dreper ham for 600 kroner og fordi han er teit? spør aktor 16-åringen om konflikten mellom de to om penger.
Les mer om Jan Tallaksen.
– Ikke aktuelt med forvaring
– Slik det ser ut nå, er det ikke aktuelt med forvaring, sa aktor Jan Tallaksen i sin innledning. Han vil komme tilbake til hva slags straff 16-åringen bør få, i sin avslutningsprosedyre.
Les mer om Ikke og Jan Tallaksen.
Vil spille av AMK-lydlogg
Aktor Jan Tallaksen fortalte i sin innledning at det skal spilles av lydopptak av nødloggene fra det som skjedde da drapet ble varslet. – En alvorlig og trist sak, var aktors beskrivelse av dobbeltdrapet.
Ønsker 13 års fengsel for ektemann
Statsadvokat Jan Tallaksen mener 50-åringen som er tiltalt for å ha drept sin kone (43) med barna tilstede i huset i fjor, må dømmes til 13 år i fengsel. Det skriver Fæderelandsvennen.
Les mer om Fæderelandsvennen.
Syklet rett til fiskekaka etter 3546 km
Det første Jan Richard gjorde da han syklet ned Fjærkleivene i Tvedestrand mandag ved 12- tida, var å sykle rett til Fiskespesialen og Lars. Jan Richard Tallaksen knipset under veis